strona główna
 
wersja do drukupoprzedni  index  następny

 
Zimorodek
(Alcedo atthis)

Rodzina: Zimorodkowate

Długość ciała: 16-18 cm. Jeden z najbarwniejszych naszych ptaków. Wierzch ciała niebieskozielony z turkusowym grzbietem i ogonem. Spód ciała i policzki rdzawobrązowe a gardło białe. Ma nieproporcjonalnie długi i mocny dziób oraz bardzo krótkie nogi i ogon. Mimo swego jaskrawego ubarwienia niełatwo go zauważyć gdy w bezruchu czatuje na zdobycz. Łowi ryby i wodne owady rzucając się do wody z nadwodnego posterunku. Lata szybkim, prostoliniowym lotem, zwykle nisko nad wodą, odzywając się wysokim przenikliwym głosem.

 
Rozmieszczenie Cały niżowy obszar kraju
Występowanie Czyste rzeki i strumienie, brzegi jezior i stawów
Siedliska brzegi rzek i wyspy w nurcie, jeziora, stawy hodowlane
Liczebność Nieliczny ptak lęgowy
Gniazdo W norze o długości ok. 1 m, zakończona komorą lęgową, wygrzebanej w urwistym brzegu
Lęg 6-8 białych jaj. Wysiadywanie: 18-21 dni. Młode uzyskują lotność po 23-27 dniach
Pokarm Drobne ryby i wodne owady
Wędrówki Osiadły
Status ochronny
i zagrożenia
Gatunek chroniony, wymieniony w Dyrektywie ptasiej, zagrożony regulacjami koryt rzek likwidujących urwiste skarpy
Linki http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,28378,342591.html - strona o Zimorodku Adama
Wajraka - strona o Zimorodku Adama
http://www2.gazeta.pl/edukacja/1,31976,792953.html - strona o Zimorodku Jacka Betleji
Wskazówki obserwacyjneDość łatwy do napotkania nad czystymi, obfitującymi w ryby rzekami i zbiornikami
tekst: prof. Tadeusz Stawarczyk; rysunki: Tomasz Cofta; głosy: Zdzisław Pałczyński
poprzednia strona główna następna